Всі публікації цього блогу є моїми особистими думками, які я вирішив оприлюднити з тих чи інших причин.
Ні в якому разі жодна публікація не є поширенням інформації. Жодна з публікацій не є ангажованою будь-ким. Жодна з публікацій не є інспірованою моїми приватними неприязними почуттями до будь-якої особи - якщо, шановний читачу, вам здасться, що воно не так, напишіть мені про це. Я пишу тут лише те, в чому переконаний особисто. Я не претендую на істину в останній інстанції і залишаю за собою право на помилку, а також право на визнання цієї помилки, її виправлення, або впертого обстоювання.

16 вересня 2014 р.

Стерв’ятники інформаційної війни


Поточний рік дався Одесі непросто. Трагічні події 2 травня хоча і зберегли Одесу від сепаратистського шабашу, але ще глибше розкололи суспільство. Весь час з тих кривавих подій, місцева влада, громадські організації намагаються втримати такий необхідний для країни і міста громадський спокій. Суспільство погодилося з тим, що події 2 травня мають бути досліджені незалежним від офіційного слідства чином, бо силові структури Одещини і України повністю дискредитували себе в очах одеситів своєю злочинною бездіяльністю під час трагедії. Зроблені щойно після інциденту путані заяви вищих посадовців, одна одної гучніше і недолужніше, теж не сприяли зміцненню довіри до владних структур. на цьому тлі, дуже доречною виявилася ініціатива щойно призначеного голови облдержадміністрації Ігоря Палиці про створення громадської комісії з розслідування подій 2 травня. Така комісія була створена 12 травня і того ж дня розпочала роботу. До неї увійшли відомі журналісти місцевих видань і залучені експерти з питань криміналістики, вогнепальної зброї, охорони громадського порядку, токсикології, пожежної техніки тощо. Комісія набула назви “Група 2 травня”. До складу комісії увійшов і я. Одним з найголовніших завдань громадської комісії, яке на мій погляд є майже основним, було знизити накал пристрастей в суспільстві

З перших же днів роботи в комісії я був здивований кількістю
негідних інсинуацій на тему подій. І якщо проукраїнські сили якось стримували себе, певно маючи інші, більш нагальні проблеми, то їх опоненти просто конкурували між собою в недобросовісності.

В інтернеті, в соцмережах розгорнулася справжня інформаційна війна із вбитими і пораненими, з панікою, істериками і погрозами. Не маючи доступу до документів і матеріалів слідства, комісії довелося спростовувати кожну версію шляхом аналізу інформаційних вкидів. Це була справжня експертно-консультаційна робота з елементами детективу. Хочу нагадати лише декілька найбільш кричущих так званих “вкидів”, які були спростовані на протязі роботи комісії.

Це заява про використання нападаючими в Домі профспілок боєприпасів військового зразку на основі білого фосфору - була спростована аналізом пошкоджень на трупах, опитуванням свідків, оглядом місця подій, аналізом “доказів” і методів “дослідження” авторів “вкиду”.

Заява про велику кількість невпізнаних жертв, яких буцімто ховали без розтину і з’ясування особистості - була спростована аналізом документів і офіційних зведень про безвісно зниклих.

Заява про використування в Будинку профспілок бойових отруйних речовин - була спростована аналізом анамнезів постраждалих, яким надавалася медична допомога, результатів опитування свідків, дій рятівників, волонтерів і слідчої групи на місці подій, інсайдерської інформації з ГСЧС і СМЕ.

Заява про спецоперацію, для якої з метою провокації були завезені до Будинку профспілок вже мертві люди у великій кількості, або розстріляні в підвалах за декілька днів до трагедії - спростована аналізом обставин справи, свідоцтвами очевидців, уявним експериментом.

На сайті групи і в блогах експертів можна знайти докладний аналіз і висновки по кожному епізоду, який розглядався “Групою 2 травня”. Вдумливий читач може знайти там багато інших аналітичних досліджень і спростувань брехні. Можна помітити також, що всі ці епізоди є складовими частинами однієї інформаційної кампанії, спрямованої проти громадського спокою і примиренню в Одесі.

До цього часу атаки на інформпростір Одеси здійснювалися по багатьом напрямкам і на великий прошарок сспільних інституцій, зараз “Група 2 травня” констатувала, що спрямованість змінилася на конкретні цілі. І сама потрапила під таку атаку. З недавнього часу почалися цілеспрямовані спроби дискредитації саме комісії “Група 2 травня”.

Почалося з чуток про саморозпуск комісії (ототожненя з комісією обласної ради). Доволі просто це було спростовано наступними прес-конференціями комісії.  Далі чутки посилилися після нещодавнього скандалу з депутатською комісією ВР - на щастя, в висновках цієї комісії “Група 2 травня” згадується, тому спростування не викликає особливих утруднень.

Не так давно для дискредитації роботи “Групи 2 травня” певні сили вдалися до дуже технічної провокації - так званого заміщення назви. В інтернеті і соцмережах з’явився клон назви. А саме - “Комітет 2 травня”. Комітет буцімто є громадською організацією, створеною громадськістю Одеси і займається розслідуванням подій 2 травня. Навіть поверхневий аналіз сайту “комітету” призводить до висновку, що це проста пропагандистьська трибуна, бо наповнений він саме пропагандою без жодного оригінального свідчення або фото і відео. Всі відеоматеріали, представлені на сайті, уявляють собою нарізки відеороликів, зібрані в буцімто єдину картину шляхом монтажу. Тендеційність підбору інформації, оцінкові висловлювання замість фактів і переказ чуток, які вже були неодноразово спростовані нашою комісією, достатньо грамотно впливають на читача.

Сайт зроблений майже професійно і хочеться взнати про нього більше. Для цього скористуємося сервісом WHOIS і перевіримо, хто є власником домену 2may.org:


Domain Name:2MAY.ORGDomain ID: D173136451-LRORCreation Date: 2014-06-30T04:42:48ZUpdated Date: 2014-08-30T03:47:46ZRegistry Expiry Date: 2015-06-30T04:42:48ZSponsoring Registrar:eNom, Inc. (R39-LROR)Sponsoring Registrar IANA ID: 48WHOIS Server: Referral URL: Domain Status: clientTransferProhibitedRegistrant ID:310e226699c622f8Registrant Name:Maxim FirsovRegistrant Organization:Registrant Street: Motorostroiteley Street,7-201Registrant City:TyumenRegistrant State/Province:Registrant Postal Code:625028Registrant Country:RURegistrant Phone:+7.9160828567Registrant Phone Ext: Registrant Fax: +7.9160828567Registrant Fax Ext: Registrant Email:maximfirsov@gmail.com


Як бачимо, реєстрантом (власником) домену є мешканець РФ міста Тюмень Максим Фірсов. Адреса мешкання громадянина Фірсова: вул. Моторостроїтелів, 7. Така собі жила дев’ятиповерхівка з двома перукарнями, салоном квітів і рестораном Чілі-Вілі. Ходить громадянин до міської поліклініки №12. Нічого особливого. Тільки номер телефона 9160828567 у громадянина чомусь зареєстровано по даним Росзв’язку в Москві.

Про всяк випадок перевіримо, IP-адресу сайта:


PING www.2may.org (185.26.122.44) 56(84) bytes of data.64 bytes from serv44-26.hostland.ru (185.26.122.44): icmp_req=1 ttl=52 time=35.3 ms


Отже бачимо, що сайт хоститься теж в РФ на серверах компанії HOSTLAND.RU. Перевіримо, де ж саме знаходиться цей хостинг:


inetnum:        185.26.122.0 - 185.26.123.255netname:        HOSTLANDdescr:          Hostland ltddescr:          Viborgskays nab. 61, office 329A Saint-Petersburg, Russiacountry:        RUadmin-c:        CGV5-RIPE


А знаходиться він в РФ, в С-Петербурзі за адресою Виборзька наб., 61 і зареєстрований на Генадія Черепухіна. Дещо кумедно те, що ООО “Хостланд” зареєстровано саме в С-Петербурзі аж в 2003 році і компанія нібито велика і відома своїми хостінгами, але в будинку 61 серед всіх 57 організацій бізнес-центра “Акваторія” саме ТОВ “Хостланд” не значиться. От така дещо мутна історія з хостингом.

Для чого одеська група “комітет” зареєструвала домен через громадянина РФ і заради громадської ініціативи, яка зовсім не переслідується за законом в Україні - питання, мабуть, даремне. Це просто наступний елемент інформаційної війни, яка ведеться проти одеситів витончено і безжально, яка не має ніякої мети, крім нагнітання агресії, суспільної напруги, поглиблення протистояння.

Висування абсурдних версій, мусування міфів є просто непорядним по відношенню до пам’яті загиблих. Цей танок на кістках ображає будь-кого, хто має хоча б залишки людської гідності. На жаль, дехто з апологетів проросійських сил цього не розуміє. Найбільш мерзенним мені вважаються спроби деяких діячів піаритися на питанні розслідування, або здобути собі деякий політичний капітал. Весь час мене переслідує образ грифа-падальника. Ці люди, які спекулюють питанням одеської трагедії 2 травня, є справжніми стерв’ятниками без жодної уяви про честь і правду.

Немає коментарів:

Дописати коментар