Всі публікації цього блогу є моїми особистими думками, які я вирішив оприлюднити з тих чи інших причин.
Ні в якому разі жодна публікація не є поширенням інформації. Жодна з публікацій не є ангажованою будь-ким. Жодна з публікацій не є інспірованою моїми приватними неприязними почуттями до будь-якої особи - якщо, шановний читачу, вам здасться, що воно не так, напишіть мені про це. Я пишу тут лише те, в чому переконаний особисто. Я не претендую на істину в останній інстанції і залишаю за собою право на помилку, а також право на визнання цієї помилки, її виправлення, або впертого обстоювання.

31 серпня 2014 р.

Як стати Головнокомандуючим, або Сарделька.

Вся біда в тебе, брате мій, від браку фосфору. Тому сьогодні ми з тобою вдягнемо запончика і підемо на кухню - воювати і перемагати. Героям же ж потрібні перемоги? Отож.
Сьогодні будемо з тобою готувати битки з сардельки. Воно знадобиться, якщо жінка, наприклад, на фронт поїде, або волонтером десь. А ти ж один за два дні подохнеш з голоду.


Підготовчий етап - звільни кухонну раковину від немитого посуду. Ту, тобто, не в відро тарілки, а помий. Це подвиг, але без нього всі подальші етапи нездійснені. Як у Джекі Чена. Впорався? Два кроки до самурая ти вже зробив.
Хто така сарделька? Це така маленька рибка, яка живе в Чорному морі, бігає там чередами біля берегу, ніжна і срібляста. Люблю її, бо вона дуже добра і лагідна як ота корова, котру навесні вже різати будуть. Жере траву і не кусається. Ось вона на світлині.
20140831_145641.jpg
Купи її кілограм (я зазвичай купую два, але на перші рази тобі важко буде).
Приготуй дві миски, одну - таку, щоб вся куплена риба помістилася без горки, іншу - вдвічі більшу. Метелку для взбивання (нема - піде виделка), пательню (сковорідку). Я люблю великі і важкі пательні, але маленька і легка теж піде. Сито, або дуршлаг. Виделку двозубу або просто довгу, ложку столову.
Приготуй сіль, перець чорний молотий, борошно пшеничне, олію соняшну, два-три яйці курячі, звісно,  - дивись, щоб усе було в наявності.
Візьми газету або невеличкого поліетиленового пакета під потроха.
Поклади рибу до меншоі миски, ліворуч від неї постав більшу, попереду поклади газету чи пакета. Ти готовий до вправ.


Вправа перша - чистимо рибу.
Візьми рибку в ліву руку брюхом праворуч, двома пальцями правиці захвати голову (риб’ячу, звісно) саме поза жабрами і здави аж до того моменту, коли голова почне відриватися. Тоді швидким, але не дуже різким рухом відірвану голову тягни через брюхо аж до хвоста. Кишки розірвуть брюхо (ну, риб’яче, звісно. Стережися, щоб і в тебе такого від перенапруги не сталося!) і вийдуть самі. Якщо просто відірвати голову, а кишки залишити, риба буде трохи гірчити. Тобто, кишку треба видалити. Тепер тулово рибкино до пустої миски, голову з кишками - на газету, лівою рукою беремо наступну. Повторюємо цикл, аж доки риба не скінчиться.
Майже одна тільки ця вправа вже має великий лікувальний ефект. Кілограма вистачить на два дні, хвороба “нас зливають” відпускає і хворий входить в ремісію.
Одна важлива порада - коли чистиш рибу, роби це навстоячки. Спина стомлюється набагато швидше, коли сидиш. І не тягни ти рибу до очей, не нахиляйся над столом. Стій прямо, руки розслаблені. Вона не стріляє.
В результаті ти одержиш миску із рибою от в такому вигляді.
20140831_145617.jpg
Голови загортаєш в пакета і в сміття. Краще взагалі винеси одразу на смітник. Порожню і брудну миску помий.


Вправа друга - миємо рибу.
Риба любить плавати, то дай їй останнього шансу. Постав миску з рибою до мийки і наповни майже до краю водою. Поворуши рибу в воді. Меншу миску постав поруч і друшлагом з великої вилови рибу. Дай стекти воді і переклади рибу до маленької миски. Повторюй аж доти, поки риба вся не скінчиться. Вилий брудну воду з великої миски, помий її. Чорний пояс ти вже заробив.


Вправа третя - готуємо тісто.
Налий до великої миски приблизно три столових ложки води, розбий туди (або розчави в долонях - я люблю просто розбити) три яйці, посоли (десь не більш пів-чайної ложки солі - обережно, краще потім  досолиш), добав двічі на кінчику столового ножа молотого чорного перцю і розбий до однородної рідини метелкою або виделкою.
Десь так воно виглядає.


Скуштуй трохи - повинно бути солоним, але не гірким від солі.20140831_152926.jpg
Тепер візми суху столову ложку і набери борошна з горкою, і поступово викдаючи його до рідини перемішуй виделкою або метелкою  інтенсивно. Не переймайся грудками - вони розійдуться. На три яйці потрібно десь п’ять ложок борошна - рідина дуже густа, як добра сметана.
20140831_153505.jpg


Вкинь в цю масу рибу. Перемішуй ложкою. Не нівеч рибу! Перемішуй обережно, але ретельно. Маса повинна бути густою, такою, щоб ложку можна було встромити і падала вона повільно. Щоб рідина не скочувалася з риби, а покривала її і зверху в’язкою масою. Якщо вона рідкіша - добав ще трохи борошна.
От такого виду.20140831_154031.jpg


Ти вже майже досяг дзену. Ще трохи і кар’єра далай-лами, або головнокомандуючого у тебе в кишені.


Вправа четверта - смаження.
Закрий двері в кухню!
Помий маленьку миску і витри її насухо.
Постав пательню на великий вогонь, налий олію і прогрій зо дві-три хвилини. Олії не жалій - ми ж збираємося смажити, а не пекти, вірно? Риба олію любить. шар олії повинен бути не менш ніж в два сірника завтовшки. Можна більше. Олію не прибирай - знадобиться доливати.
Ну, як? “Зливають”? Та вже, нібито ні? Бачиш, а без риби тебе б вже кололи аміназином і добрий дядя лікар, поправляючи тобі рукава на спині, ніжно питався  б в тебе який сьогодні день тижня.
Постав миску з рибою праворуч від плити, суху миску на плиту на дальню вимкнену конфорку, ледь прикрути газ під пательнею… Почнемо.
Набери повну ложку риби з тістом і обережно вилий на пательню. Воно повинно лягти такою пласкою грудкою. Виливай поволі, щоб риба прийняла однаковий напрямок, але і не тягни, як з походом до військкомату. Є? Бери наступну ложку і поруч з першою, і ще, скільки буде зручно. Не спіши. Не треба використовувати всю площину пательні - буде незручно. Я можу вмістити на пательні п’ять битків, тобі достатньо трьох. Хочеш великі - береш повну ложку з горкою, хочеш маленькі - бери п’ять рибок.
20140831_155305.jpg


Доки воно смажиться, перемішай рибу ложкою в мисці - не завадить їй нагадати, хто в домі господар! Як тільки риба подрум’яниться знизу (підчепи виделкою і поглянь) і биток перестане розвалюватися, чіпляй його виделкою за край і перегортай. Зазвичай - хвилини-півтори вистачає до перегортання.
Биток буде смаженим, коли ти можеш його проколоти або продавити боком виделки зверху донизу (рибка не чинить опору). Накалуй битка на виделку і кидай до сухої миски. Доки ти вовтузився з першим битком, два інших вже теж посмажилися - виймай і їх.
20140831_155454.jpg
Перемішай сиру рибу в мисці і повтори прийом. Продовжуй вправу аж доки вся риба не скінчиться. Якщо олії бракує - доливай без сумніву.
Ти узяв свій перший Гаджибей!


Вправа п’ята - ліквідація наслідків.
Загаси вогонь під пательнею. Не треба її одразу нести до мойки - хай краще остигне, не буде чаду і запаху. Вимий миску з-під риби, ложку і виделку. Хоча б замочи їх у воді, бо відгризати потім складно.
Сховай всі продукти, які не пролив, не розтрусив і не попсував досі. Постав на стіл миску з смаженими битками. Відкрий пляшку білого вина, наріж хліба, поклади на стіл тарілки і виделки.
Клич дружину: “Жінко! Де жрачка? Ти коли козака годувати будеш?”


20140831_163042.jpg


Вправа шоста - святкування перемоги.
Вранці, збираючись до роботи, візьми з собою чотири холодні битки між п’ятьох куснів хлібу. Розказуй всім, як ти зазвичай смажиш сардельку і питай в них новини з ФБ. Насолождуйся голодним блиском в очах товаришів і кажи язика дяді-психіатру.

Ти ще не Дорошенко і не Сагайдачний, але перший крок до гетьманського бунчука вже зроблено.

1 коментар:

  1. Браво! Тысячу раз делала битки из сардельки, но никогда не думала, что этот довольно нудный процесс может быть таким целительным. Теперь буду знать, как с фобиями бороться.

    ВідповістиВидалити