Всі публікації цього блогу є моїми особистими думками, які я вирішив оприлюднити з тих чи інших причин.
Ні в якому разі жодна публікація не є поширенням інформації. Жодна з публікацій не є ангажованою будь-ким. Жодна з публікацій не є інспірованою моїми приватними неприязними почуттями до будь-якої особи - якщо, шановний читачу, вам здасться, що воно не так, напишіть мені про це. Я пишу тут лише те, в чому переконаний особисто. Я не претендую на істину в останній інстанції і залишаю за собою право на помилку, а також право на визнання цієї помилки, її виправлення, або впертого обстоювання.

24 жовтня 2017 р.

Титул по блату

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреєзус призначив президента Зімбабве Роберта Мугабе посланцем доброї волі ВООЗ. «Я маю честь оголосити, що президент Мугабе погодився стати посланцем доброї волі для Африки у сфері неінфекційних захворювань, аби вплинути на своїх однолітків  у тому регіоні», – цитує офіційний сайт організації виступ свого очільника на конференції ВООЗ, що відбулася в Уругваї.


Цей титул, як і безліч подібних, що їх роздають всесвітні установи, не надає їхнім власникам якихось преференцій. Лідери демократичних держав мають подібних титулів до кільканадцяти, дякують нагороджуючій стороні і забувають навіть чіпляти відзнаку на офіційний костюм. Але в даному разі ключовою обставиною є те, що йдеться про літдерів саме демократичних держав. А Зімбабве до таких віднести аж ніяк не можна.

«Корумпованість Мугабе, його абсолютно неефективне керування економікою буквально винищило в Зімбабве медичне обслуговування, – переповідає «Бі-Бі-Сі» слова виконавчого директора американської правозахисної групи «Г’юман Райтс Вотч» Кеннета Рота. – Всім відомо, що сам Мугабе вдається до закордонної медицини і вже три роки поспіль лікується в Сингапурі. Його міністри їздять на медичне обстеження до Південно-Африканської Республіки. Зімбабвійським лікарням бракує найелементарніших засобів. Вітати Мугабе з будь-яким позитивним внеском у охорону здоров’я абсолютно безглуздо», – обурюється Кеннет Рот.

Заяву із протестом проти такого рішення генерального директора ВООЗ підписали два десятки організацій, зокрема Всесвітня федерація кардіологів та Центр боротьби з курінням і дослідження раку, пише «Блумберг». За словами видання, в кулуарах конференції шоковані представники медичної спільноти навіть висловили Тедросові свою стурбованість – але марно. Ані свідчень про цілу низку прямих порушень прав людини в Зімбабве, ані посилання на доповідь лікарів-волонтерів 2008 року про «безпосередню провину Мугабе в закритті лікарень та клінік, знищенні медичної школи та вбивстві медичних працівників» Тедрос Адганом Гебреєзус не зауважив.

Посланцем доброї волі є, наприклад, Анджеліна Джолі, яка регулярно переймається долею переміщених сімей та покращенням умов їхнього перебування у переповнених тимчасових таборах, нагадує женевська кореспондентка «Бі-Бі-Сі Ньюз» Імоджин Фоулкас. Тенісна зірка Роджер Федерер влаштовує благодійні матчі та передає африканським нужденним усі зібрані там кошти. Посланниця доброї волі кінозірка Одрі Хепберн лише своєю присутністю на благодійних заходах забезпечує великі збори донацій для ЮНІСЕФ.

«Що може 93-річний Роберт Мугабе на цій ниві? – запитує журналістка. – Чи убезпечить він лікарів у польових шпиталях ВООЗ у зонах конфліктів? Чи зможе людина, що постійно порушує права людини, заохотити учасників якогось гала-концерту до пожертви бодай 10000 доларів? Чи, може, його мундир хтось купить на аукціоні?”

Імоджин Фоулкас має рацію. Тим паче що на Роберта Мугабе та його поплічників ще 2003 року Сполучені Штати Америки наклали персональні санкції у вигляді заборони в’їзду на територію США та замороження всіх активів. Важко навіть уявити собі, що старезний диктатор, якого звинувачують у кривавих злочинах проти людства і навіть у канібалізмі, зможе щось запропонувати у якості сувеніру. Хіба що власну голову.

Мотиви Тедроса Адганома Гебреєзуса не видаються бодай з якогось боку зрозумілими. Хіба, либонь, треба згадати, що Роберт Мугабе, попри несприйняття його особи в розвинених країнах, головував у так званому Африканському Союзі саме тоді, коли Тедрос був міністром закордонних справ Ефіопії? Тож може пан генеральний директор ВООЗ зі складним прізвищем вирішив таким неординарним чином привітати диктатора Зімбабве з тридцятиріччям його президентства? Хтозна… Втім, пан Тедрос вже 22 жовтня скасував власне рішення, “порадившись із зімбабвійським урядом і з’ясувавши, що таке рішення найбільш відповідає інтересам ВООЗ”.


Здається, Всесвітня організація охорони здоров’я, авторитет якої внаслідок низки корупційних скандалів останнім часом занепадає, остаточно втратить прихильників у розвинених країнах та їхню фінансову підтримку. Адже немає сенсу фінансувати організацію, що намагається легітимізувати політику старого людожера.

Немає коментарів:

Дописати коментар