Всі публікації цього блогу є моїми особистими думками, які я вирішив оприлюднити з тих чи інших причин.
Ні в якому разі жодна публікація не є поширенням інформації. Жодна з публікацій не є ангажованою будь-ким. Жодна з публікацій не є інспірованою моїми приватними неприязними почуттями до будь-якої особи - якщо, шановний читачу, вам здасться, що воно не так, напишіть мені про це. Я пишу тут лише те, в чому переконаний особисто. Я не претендую на істину в останній інстанції і залишаю за собою право на помилку, а також право на визнання цієї помилки, її виправлення, або впертого обстоювання.

10 травня 2021 р.

Українській школі - у бразильському стилі

Хімія і футбол” є вже сьомою збіркою задач від авторського колективу Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області. Цей задачник  присвячений органічній хімії й продовжує серію “Цікавих задач у бразильському стилі”, як її йменують самі укладачі. Під бразильським стилем один з упорядників збірки, Володимир Ткач має на увазі притаманну освітнім закладам Бразилії методику добору задач, однак і стиль самої книжки дещо нагадує тамтешні знамениті фестивалі. Він такий самий яскравий, подекуди несподіваний. 

Як і у попередніх збірках, автори знайшли нестандартне рішення для того, щоб зацікавити і заінтригувати школярів. Цей задачник присвячений популярній серед усіх верств населення темі - футболу. Логічно розділені на розділи задачі починаються з короткої історії про перебіг матчів між відомими командами або технічної довідки про футбольне спорядження. Завдяки цьому оригінальному прийому впорядники вдало уникли притаманної класичним задачникам схоластичності: кожна задача природно пов’язана з реальною проблемою організації змагань. Отже, вона є не просто збіркою задач, а зразком науково-популярної літератури, яку можна читати без олівця і зошита. Щоправда, розв’язання зібраних упорядниками задач доставляє окреме і більш вишукане задоволення читачеві. 

Задачі у “Хімії і футболі” обіймають широке коло питань сучасної хімії. Допитливий розум знайде тут і проблеми органічного синтезу та проектування синтетичних матеріалів, і допінг-контролю та експрес-аналізу на наркотичні та лікарські речовини, і фізіології та метаболізму, притаманних людському організму. Кожен розділ задачника присвячений певному колу цих питань. 

Варто зазначити, що задачі у кожному розділі вельми вдало розташовані за складність - від простих контрольних завдань на якість засвоєння навчального матеріалу, до задач рівню вищої школи і класів з поглибленого вивчення хімії. В якості окремої принади збірки слід зауважити, що розв’язання низки задач потребує залучення знань зокрема шкільного курсу геометрії. Такий прийом грає не лише позитивну дидактичну роль, а й психологічно налаштовує учня на те, що розв’язання такої задачі йому під силу.

Загалом немає сумніву, що збірка “Хімія і футбол. Цікаві задачі у бразильському стилі” не лише сприятиме поглибленню знань з хімії широкого кола юнацтва, а й буде цікавою для дорослих читачів, зокрема педагогів, які прагнуть освіжити власні професійні навички.

Немає коментарів:

Дописати коментар